MAGIEN I DE FILMISKE VIRKEMIDLER
En filmproduktion fra start til slut
Dette oplæg giver dine elever konkrete værktøjer til at skabe deres egne film. Med udgangspunkt i sin aktuelle kortfilm “Klimakrigeren” gennemgår instruktør og manuskriptforfatter Anna van Deurs processen i at skabe en film fra start til slut. Eleverne får kendskab til de filmiske virkemidler og elementer som statusskift, karakterkamp, musik som virkemiddel og kortfilmens dramaturgi. Ved at forstå opbygningen af en god historie lærer eleverne også at afkode, hvorfor de keder sig eller er helt oppe på dupperne, når de selv ser film. Oplægget henvender sig både til klasser, der allerede er igang med filmidéer og klasser, der skal i gang med filmproduktion.
“Syv meter havstigning. Seks millioner mennesker. Fem uforstående ansigter. Fire gange svigtet. Tre forsøg. To som står sammen. En som kæmper”
“Klimakrigeren” er et nutidsdrama om den unge klimaaktivist Liv, som sætter sin studenterhue og straffeattest på spil i kampen for en fremtid. Manuskriptet var i 2020 i finalen til “Fyns bedste filmidé”og blev i sommeren 2021 optaget med produktionsstøtte fra bl.a Odense Filmværksted på locations som Svendborg Byrådssal og borgmesterkontor, på Svendborgsundbroen og midt i Svendborg havn. Filmen er produceret bæredygtigt. Den får officiel Danmarkspremiere på SVEND Filmfestival 2022 og er Offical Selection på Odense International Filmfestival. De skriver om filmen: En stærk og højaktuel film med oceaner af ungdomsenergi.
Mange tak for et supergodt oplæg, Anna. Eleverne var topmotiveret efterfølgende, og jeg synes, at du havde nogle meget “illustrative” eksempler med, som jeg kan høre, eleverne virkelig tog til sig.
BOOKING
Hvor: Anna besøger jer og holder oplæg i et lokale med projektor og lydstik
Målrettet: Dansk, Samfundsfag, Mediefag og klasser der deltager i Svendborg SkoleFilmfestival
Varighed: En time eller to lektioner
Pris: Kontakt Anna
Klassetrin: Udskolingen/HF og Gymnasie
Antal: Max to klasser pr. oplæg
Booking: anna@annavandeurs.dk eller tlf. +45 42 80 23 85
Interview med TV2’s ungeafdeling Bemærk under optagelserne til “Klimakrigeren”:
Om oplægsholder Anna van Deurs
Film- og teaterinstruktør, foredragsholder og fast klummeskribent for Fyns Amts Avis. I 2019 blev hendes kortfilm “UNIKUM” udvalgt blandt 2000 film fra 50 lande og 40 stater til visning på Times Square, New York og til Teen Indie Awards. Anna er opvokset i Svendborg og har selv deltaget i Svendborg SkolefilmFestival i 8.klasse med kortfilmen “RUTH”, der vandt publikumsprisen. Lige nu arbejder hun som instruktør og manuskriptforfatter på “Klimakrigeren” og underviser på Odense Filmværksteds Taskforcehold. Vinder af Årets Kulturtalent 2022.
Afholdte foredrag:
Borgerforeningen Kulturhus Svendborg, “Den røde tråd”, januar 2019
Langelands Efterskole, “Den røde tråd”, marts 2019
Nymarkskolen, “Den røde tråd”, marts 2019
Thurø Skole, “Den røde tråd”, november 2019
SVEND Filmdage, to foredrag om “Den røde tråd”, august 2019
SVEND Filmdage, TALK om grøn film, august 2021
Odense Filmværksted, “Hvordan og hvorfor – grøn filmproduktion”, august 2021
Svendborg for verdensmålene, oplæg om grøn film, oktober 2021
Nymarkskolen, seks foredrag om “Magien i de filmiske virkemidler” op til Svendborg Skolefilm Festival, februar 2022
FLOW, “Magien i de filmiske virkemidler”, marts 2022
Nordfyns Højskole, “Instruktørens inspiration fra kunstverdenen”, maj 2022
SVEND Filmdage, TALK ved premiere på “Klimakrigeren”, august 2022
Dansk Film Institut, “Grøn filmproduktion, oktober 2022
Vor Frue Kirke, “Magien i de filmiske virkemidler”, januar 2023
Kommende foredrag:
BaggaardTeatret, “B-Tour: Turen går til vandland, januar 2023
FLOW’s filmlinje, “Fra manuskript til scenen”, januar 2023
FLOW’s filmlinje, “Instruktørens vigtigste opgaver”, februar 2023
Syddansk Universitet, “Grøn filmproduktion. Fordelene ved at producere lokalt – fra manuskript til færdig film”, februar 2023
Nymarkskolen, seks “Magien i de filmiske virkemidler” op til Svendborg Skolefilm Festival, februar 2023
Spørgsmål eller booking
Mail: anna@annavandeurs.dk
Tlf: +45 42 80 23 85
Workshop for 3.-6. klasse
Målgruppen for workshoppen er 3.-6 klasse og deres undervisere. I dag har mange en Ipad og Imovie til rådighed. Målet er at give eleverne kendskab til iMovie og konkrete værktøjer til at løfte og strukturere deres historier. Workshoppen lægger ud med et oplæg og dialog med eleverne om at skabe film. Oplægget er lavet til til målgruppens verden. Fx. har en god historie dramaturgisk lige dele begrundet håb og begrundet frygt. En fodboldkamp er kun spændende, hvis vi håber på, at det går godt, men ved at det kan gå galt. Tysklands landshold mod Thurø boldklub er mere frygt end håb. Tyskland mod Danmark er derimod uforudsigeligt. Neglebidende. Balancen mellem håb og frygt er lige og begrundet, fordi de er samme liga. Så bliver det spændende – vi kender ikke udfaldet.
Det er op til arrangørerne, hvor langt Anna skal følge eleverne i at lave deres film.
Jeg siger tak for dit besøg i dag, det var super! Du er utrolig inspirende og nærværende for eleverne, og jeg håber, du kunne mærke, at de sugede dine eksempler og tips til sig. En del drenge fra årgangen kan ikke koncentrere sig særligt længe ad gangen, men det lod ikke til at forstyrre dig – flot! Du gav os nogle gode ideer og input til det videre arbejde med film, så jeg ser frem til at mødes med dig igen til foråret.